Local cover image
Local cover image

Histoire des relations culturelles dans le monde contemporain / François Chaubet, Laurent Martin

By: Contributor(s): Series: Collection U. HistoirePublication details: Paris : Armand Colin, cop. 2011Description: 295 pISBN:
  • 9782200254551
Summary: Révolutions artistiques à Paris ou New York, migrations scientifiques vers les grands campus américains, action culturelle des États en temps de paix ou de guerre froide afin de conforter leur puissance, les enjeux du monde contemporain ont été, souvent, des enjeux profondément culturels. En combinant l’histoire des Relations Internationales et l’histoire culturelle transnationale, ce livre entend offrir la première réelle synthèse sur les multiples interactions culturelles, qu’elles prennent la forme des circulations massives d’images et de sons des industries culturelles ou médiatiques ou celles, plus restreintes, des échanges intellectuels et artistiques. Attentif aux récents objets de la recherche, de l’exil intellectuel au 20e siècle à la question de la culture coloniale ou impériale, cet ouvrage se propose d’être un outil de travail et de réflexion pour la compréhension du monde contemporain. (Font: Editor)Summary: Magnífica obra de síntesi de la història de les relacions culturals internacionals al segle XX on François Chaubet, professor de la Universitat de Tours especialista història de les relacions culturals i Laurent Martin, investigador al Centre d’Història de Sciences Po, proporcionen una visió global dels principals moviments de circulació de persones, béns culturals i idees a escala mundial. Al llarg dels deu capítols que integren el llibre, els autors analitzen els intercanvis artístics (a través de les galeries d’art, les exposicions internacionals, els festivals, les grans capitals culturals i el fenomen de la importació cultural); els intercanvis intel·lectuals i científics (en l’àmbit universitari; el paper de les grans fundacions filantròpiques nord-americanes; la difusió transnacional de les avantguardes internacionals); el paper del turisme, les migracions i els efectes de l’exili en treball intel·lectual dels artistes i pensadors. Fan també un repàs dels models de diplomàcia cultural internacionals instaurats pels estats a partir de 1945 i analitzen l’acció cultural exterior de França, tant des del punt de vista històric com actual. Estudien les polítiques imperialistes i colonials així com les cultures de guerra i propaganda. Reflexionen sobre els conceptes de mundialització i globalització, fan un balanç del nou ordre mundial, analitzen les ciutats globals, plantegen el possible final de les identitats i les cultures nacionals i observen l’emergència de noves potències culturals com la Xina o l’Índia. Per acabar, examinen el paper de la Unesco en els grans debats culturals mundials. (Font: El Centre)
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Book Book Centre d' Informació i Documentació del CERC Sala General S 00666 1 Available 1900130569

Introduction -- Première partie. Les échanges culturels: 1. Les échanges artistiques ; 2. Les échanges intellectuels et scientifiques ; 3. Touristes, Migrants, Exilés -- Deuxième partie. Politique et culturelle: 4. Le système des relations culturelles internationales ; 5. L'action culturelle et la diplomatie culturelle de la France ; 6. Cultures coloniales et impériales ; 7. Guerres, Propagande et Culture -- Troisième partie. Globalisation culturelle et culture-monde, les enjeux contemporains: 8. Vers une culture-monde ? ; 9. Aspects de la globalisation culturelle ; 10. Un nouvel ordre culturel mondial -- Conclusion -- Chronologie indicative -- Bibliographie -- Index -- Table des encadrés

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Local cover image

Powered by Koha