Archives and the ethics of memory construction / guest editor: David A. Wallace

Publisher: [S.l.] : Springer, 2011Description: 168 p.Series: Archival science: 11/1-2Subject: Número especial que analitza els aspectes ètics dels arxius en la construcció de la memòria històrica. Recull algunes de les ponències presentades a la conferència Interdisciplinary perspectives on archives and the ethics of memory construction celebrada a la School of Information and Labadie Collection de la Universitat de Michigan el maig de 2008. El principi fonamental que va emmarcar la conferència va ser el reconeixement que el passat i el present estan profundament entrellaçats i que cada un d’ells pot ampliar o limitar les possibilitats de l'altre. Es va plantejar la necessitat d’una millor delimitació del paper dels arxivers com a agents per a la recuperació de la memòria històrica. A partir de l’estudi de diversos casos concrets s’hi analitzen les complexes relacions entre ètica, memòria, justícia i política; el paper de la memòria com a mecanisme que fa servir el passat per construir un present més just i humà; el potencial dels arxius per replicar, canviar o fins i tot eliminar algunes percepcions arrelades sobre el passat i per crear nous passats; en quin grau la salut d'una democràcia es pot mesurar en funció de la seva relació amb el passat; quin és el paper que ha de jugar l’arxiver quan l'organització a la qual pertany contribueix de manera deliberada a mantenir una amnèsia històrica per esborrar un passat incòmode; o com poden els arxius suposar una esquerda per a legitimacions de poder no suficientment examinades. S’hi presenten els casos següents: G. Valderhaug estudia el sistema de reparació aprovat a Noruega l'any 2006 per compensar els infants nascuts de mares noruegues i pares alemanys durant la Segona Guerra Mundial; el volum de la compensació es calcula en funció de les evidències documentals aportades. E. Hastings analitza com es va aconseguir que la Cort Suprema anul·lés les sentències contra 120.000 japonesos, molts d’ells ciutadans americans, que van ser detinguts i internats pel govern dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial. M.B. Wheeler explora diverses col·leccions de partitures de música popular negra del segle XIX, digitalitzades i accessibles per internet, i mostra com aquesta documentació reflexa actituds polítiques i socials que ajuden a comprendre dinàmiques racials recents dels afroamericans; V. Rosenberg explica els nombrosos valors, al marge del seu significat històric, que pot tenir l’arxiu de cartes d’una família jueva durant la Segona Guerra Mundial; A. Josias i V. Harris expliquen algunes experiències que mostren la desaparició de les fronteres entre arxius, museus, i altres projectes de memòria històrica menys institucionalitzats a la Sud-àfrica del post-apartheid. Finalment, D.A. Wallace i L. Stuchell estudien l'arxiu desenvolupat per la Comissió Nacional sobre Atacs Terroristes contra els Estats Units creat l’any 2002. (Font: El Centre)
Tags from this library: No tags from this library for this title.
    average rating: 0.0 (0 votes)
No physical items for this record

Número especial que analitza els aspectes ètics dels arxius en la construcció de la memòria històrica. Recull algunes de les ponències presentades a la conferència Interdisciplinary perspectives on archives and the ethics of memory construction celebrada a la School of Information and Labadie Collection de la Universitat de Michigan el maig de 2008. El principi fonamental que va emmarcar la conferència va ser el reconeixement que el passat i el present estan profundament entrellaçats i que cada un d’ells pot ampliar o limitar les possibilitats de l'altre. Es va plantejar la necessitat d’una millor delimitació del paper dels arxivers com a agents per a la recuperació de la memòria històrica. A partir de l’estudi de diversos casos concrets s’hi analitzen les complexes relacions entre ètica, memòria, justícia i política; el paper de la memòria com a mecanisme que fa servir el passat per construir un present més just i humà; el potencial dels arxius per replicar, canviar o fins i tot eliminar algunes percepcions arrelades sobre el passat i per crear nous passats; en quin grau la salut d'una democràcia es pot mesurar en funció de la seva relació amb el passat; quin és el paper que ha de jugar l’arxiver quan l'organització a la qual pertany contribueix de manera deliberada a mantenir una amnèsia històrica per esborrar un passat incòmode; o com poden els arxius suposar una esquerda per a legitimacions de poder no suficientment examinades. S’hi presenten els casos següents: G. Valderhaug estudia el sistema de reparació aprovat a Noruega l'any 2006 per compensar els infants nascuts de mares noruegues i pares alemanys durant la Segona Guerra Mundial; el volum de la compensació es calcula en funció de les evidències documentals aportades. E. Hastings analitza com es va aconseguir que la Cort Suprema anul·lés les sentències contra 120.000 japonesos, molts d’ells ciutadans americans, que van ser detinguts i internats pel govern dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial. M.B. Wheeler explora diverses col·leccions de partitures de música popular negra del segle XIX, digitalitzades i accessibles per internet, i mostra com aquesta documentació reflexa actituds polítiques i socials que ajuden a comprendre dinàmiques racials recents dels afroamericans; V. Rosenberg explica els nombrosos valors, al marge del seu significat històric, que pot tenir l’arxiu de cartes d’una família jueva durant la Segona Guerra Mundial; A. Josias i V. Harris expliquen algunes experiències que mostren la desaparició de les fronteres entre arxius, museus, i altres projectes de memòria històrica menys institucionalitzats a la Sud-àfrica del post-apartheid. Finalment, D.A. Wallace i L. Stuchell estudien l'arxiu desenvolupat per la Comissió Nacional sobre Atacs Terroristes contra els Estats Units creat l’any 2002. (Font: El Centre)

Introduction: memory ethics - or the presence of the past in the present / David A. Walace -- Memory, justice and the public record / Gudmund Valderhaug -- “No longer a silent victim of history:” repurposing the documents of japanese american internment / Emiko Hastings -- Politics and race in american historical popular music: contextualized access and minstrel music archives / Maurice B. Wheeler -- The power of a family archive / Victor Rosenberg -- Toward an understanding of archives as a feature of collective memory / Anthea Josias -- Jacques Derrida meets Nelson Mandela: archival ethics at the endgame / Verne Harris -- Understanding the 9/11 Commission archive: control, access, and the politics of manipulation / David A. Wallace and Lance Stuchell

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

Iconos diseñados por Freepik desde www.flaticon.com con licencia CC 3.0 BY