El Folclore progresivo y otros ensayos / Ernesto de Martino ; edición a cargo de Carles Feixa

By: De Martino, Ernesto.
Feixa, Carles [ed.].
ISBN: 8449025754.Publisher: Barcelona : Bellaterra : Museu d'Art Contemporani de Barcelona ; Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions, 2008Description: 125 p.Series: ContraTextos: 6Summary: Compilats i traduïts per Carles Feixa, els textos recollits en el llibre El folclore progresivo y otros ensayos formen part dels escrits fonamentals del debat al voltant de la cultura subalterna, que va tenir lloc a Itàlia entre 1948 i 1955. El país acabava de viure la tràgica experiència del feixisme, derrotat per la intervenció aliada i la resistència dels grups partisans. El punt de partida va ser la publicació pòstuma dels més de trenta quaderns que Antonio Gramsci havia escrit a la presó. L'obra de Gramsci –especialment, les seves observacions sobre el folklore– va suscitar una forta discussió teòrica, metodològica i política, en la qual l'etnòleg Ernesto de Martino va protagonitzar l'aportació més rellevant i duradora. En el debat van participar alguns dels intel•lectuals més importants de l'època, i va estar influït per l'activisme entorn de la qüestió meridional i el neorealisme en cinema i literatura (amb la publicació de la novel•la de Carlo Levi Cristo si è fermato a Eboli, l'any 1948). La discussió va confluir en el concepte de «folklore progressiu», proposat per De Martino com a paraigua teòric per analitzar la funció alliberadora que, en determinades circumstàncies, desenvolupa la cultura del món popular subaltern. Aquest llibre recupera els textos fonamentals d'aquest debat i intenta situar-los en el context que els va originar. (Font: el Centre)
Tags from this library: No tags from this library for this title.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Book CERC
Sala
General S 00251 1 Available 1900145334

Compilats i traduïts per Carles Feixa, els textos recollits en el llibre El folclore progresivo y otros ensayos formen part dels escrits fonamentals del debat al voltant de la cultura subalterna, que va tenir lloc a Itàlia entre 1948 i 1955. El país acabava de viure la tràgica experiència del feixisme, derrotat per la intervenció aliada i la resistència dels grups partisans. El punt de partida va ser la publicació pòstuma dels més de trenta quaderns que Antonio Gramsci havia escrit a la presó. L'obra de Gramsci –especialment, les seves observacions sobre el folklore– va suscitar una forta discussió teòrica, metodològica i política, en la qual l'etnòleg Ernesto de Martino va protagonitzar l'aportació més rellevant i duradora. En el debat van participar alguns dels intel•lectuals més importants de l'època, i va estar influït per l'activisme entorn de la qüestió meridional i el neorealisme en cinema i literatura (amb la publicació de la novel•la de Carlo Levi Cristo si è fermato a Eboli, l'any 1948). La discussió va confluir en el concepte de «folklore progressiu», proposat per De Martino com a paraigua teòric per analitzar la funció alliberadora que, en determinades circumstàncies, desenvolupa la cultura del món popular subaltern. Aquest llibre recupera els textos fonamentals d'aquest debat i intenta situar-los en el context que els va originar. (Font: el Centre)

Prefacio -- Más allá de Éboli: Gramsci, De Martino y el debate sobre la cultura subalterna en Italia / Carles Feixa -- Cultura y clase obrera / Ernesto de Martino -- En torno a una historia del mundo popular subalterno / Ernesto de Martino -- El folclore progresivo / Ernesto de Martino -- Gramsci y el folclore / Ernesto de Martino -- Bibliografía seleccionada / Carles Feixa

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Powered by Koha

Iconos diseñados por Freepik desde www.flaticon.com con licencia CC 3.0 BY