La Utilitat de l'inútil : manifest / Nuccio Ordine ; traducció de l'italià i l'anglès de Jordi Bayod

By: Ordine, Nuccio.
Flexner, Abraham.
ISBN: 9788477275534.Edition: 1a ed.Publisher: Barcelona : Quaderns Crema, 2013Description: 166 p.Series: Quaderns: 15Other title: Utilità dell'inutile.Summary: L’oxímoron evocat pel títol La utilitat de l’inútil mereix un aclariment. La paradoxal utilitat a què em refereixo no és la mateixa en el nom de la qual es consideren inútils els sabers humanístics i, més en general, tots els sabers que no produeixen beneficis. En una accepció molt diferent i molt més àmplia, he volgut posar al centre de les meves reflexions la idea d’utilitat d’aquells sabers que tenen un valor essencial del tot aliè a qualsevol finalitat utilitarista. Si deixem morir el gratuït, si renunciem a la força generadora de l’inútil, si només escoltem el mortífer cant de sirenes que ens impel·leix a perseguir el benefici, tan sols serem capaços de formar una col·lectivitat malalta i sense memòria que, extraviada, acabarà per perdre el sentit de si mateixa i de la vida. I aleshores, quan la desertificació de l’esperit ens hagi ja assecat, serà realment difícil imaginar que l’ignorant homo sapiens pugui exercir encara un paper en la tasca de fer més humana la humanitat. (Font: Autor)
Tags from this library: No tags from this library for this title.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Book CERC
Sala
General S 01177 1 Available 1900170138

L’oxímoron evocat pel títol La utilitat de l’inútil mereix un aclariment. La paradoxal utilitat a què em refereixo no és la mateixa en el nom de la qual es consideren inútils els sabers humanístics i, més en general, tots els sabers que no produeixen beneficis. En una accepció molt diferent i molt més àmplia, he volgut posar al centre de les meves reflexions la idea d’utilitat d’aquells sabers que tenen un valor essencial del tot aliè a qualsevol finalitat utilitarista. Si deixem morir el gratuït, si renunciem a la força generadora de l’inútil, si només escoltem el mortífer cant de sirenes que ens impel·leix a perseguir el benefici, tan sols serem capaços de formar una col·lectivitat malalta i sense memòria que, extraviada, acabarà per perdre el sentit de si mateixa i de la vida. I aleshores, quan la desertificació de l’esperit ens hagi ja assecat, serà realment difícil imaginar que l’ignorant homo sapiens pugui exercir encara un paper en la tasca de fer més humana la humanitat. (Font: Autor)

Introducció -- Nota -- 1a part: L’útil inutilitat de la literatura: 1. «Qui no ha no és» ; 2. E ls sabers sense benefici són inútils! ; 3. ¿Què és l’aigua? Una anècdota de Foster Wallace ; 4. Els peixets d’or del coronel Buendía ; 5. Dante i Petrarca: la literatura no ha de sotmetre’s al lucre ; 6. La literatura utòpica i els orinals d’or ; 7. Jim Hawkins: ¿buscador de tresors o numismàtic? ; 8. El mercader de Venècia: la lliura de carn, el regne de Belmont i l’hermenèutica del silè ; 9. Aristòtil: el saber no té utilitat pràctica ; 10. ¿Teòric pur o filòsof-rei? Les contradiccions de Plató ; 11. Kant: el gust pel bell és desinteressat ; 12. Ovidi: res no és més útil que les arts inútils ; 13. Montaigne: «no hi ha res d’inútil, ni tan sols la inutilitat mateixa» ; 14. Leopardi flâneur: l’elecció de l’inútil contra l’utilitarisme d’un «segle superb i neci» ; 15. Théophile Gautier: «tot el que és útil és lleig», com «les latrines» ; 16. Baudelaire: l’home útil és repulsiu ; 17. John Locke contra la poesia ; 18. Boccaccio: «pa» i poesia ; 19. García Lorca: és imprudent viure sense la bogeria de la poesia ; 20. La bogeria de Don Quixot, heroi de l’inútil i el gratuït ; 21. Els Fets de Coketown: les crítiques de Dickens a l’utilitarisme ; 22. Heidegger: és difícil comprendre l’inútil ; 23. La inutilitat i l’essència de la vida: Zhuang-zi i Kakuzo Okakura ; 24. Eugène Ionesco: l’útil és un pes inútil ; 25. Italo Calvino: el gratuït es revela essencial ; 26. Emil Cioran i la flauta de Sòcrates -- 2a part. La universitat-empresa i els estudiants-clients: 1. La retirada de l’Estat ; 2. Els estudiants-clients ; 3. Les universitats-empreses i els professors-buròcrates ; 4. Hugo: la crisi no se supera retallant els fons per a la cultura sinó duplicant-los ; 5. Tocqueville: les «belleses fàcils» i els perills de les democràcies comercials ; 6. Herzen: els mercaders sense temps ; 7. Bataille: el límit de l’útil i la vitalitat del superflu ; 8. Contra la universitat professionalitzadora: John Henry Newman ; 9. ¿Per a què serveixen les llengües del passat? John Locke i Antonio Gramsci ; 10. La desaparició programada dels clàssics ; 11. L’encontre amb un clàssic pot canviar la vida ; 12. Les biblioteques amenaçades: el cas clamorós del Warburg Institute ; 13. La desaparició de les llibreries històriques ; 14. La inesperada utilitat de les ciències inútils ; 15. ¿Què es guanya amb un teorema? D’Euclides a Arquimedes ; 16. Poincaré: la «ciència no estudia la naturalesa» per buscar «l’útil» ; 17. «El coneixement és una riquesa que es pot transmetre sense empobrir-se» -- 3a part. Posseir mata: «dignitas hominis», amor, veritat: 1. La veu dels clàssics ; 2. Dignitas hominis: la il·lusió de la riquesa i la prostitució de la saviesa ; 3. Estimar per posseir mata l’amor ; 4. Posseir la veritat mata la veritat -- Bibliografia -- Apèndix: La utilitat dels coneixements inútils / Abraham Flexner

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Powered by Koha

Iconos diseñados por Freepik desde www.flaticon.com con licencia CC 3.0 BY