L'Inculture pour tous : la nouvelle utopie des politiques culturelles / Serge Chaumier

By: Chaumier, Serge.
ISBN: 9782296112483.Publisher: Paris : L'Harmattan, cop. 2010Description: 226 p.Series: Des hauts et débats: Summary: La incultura per a tots és la nova utopia de les polítiques culturals. Aquest és el punt de partida que sintetitza l'essència crítica del darrer llibre de Serge Chaumier. Comença amb una anàlisi històrica de les polítiques culturals i una prospecció del concepte de democratització de la cultura, per situar-nos en el moment actual. Tal com ho reflexa durament l'autor, ens trobem davant d'un canvi de tendència en què tot allò que gira entorn la cultura i les seves necessitats ha quedat reduït a favor de les indústries culturals. A la introducció "Culture a tous les étages" Chaumier es pregunta com pot ser que en un context de democratització de la cultura les desigualtats segueixen sent reals i persistents. En el primer capítol "L'eucharistic laïque" l'autor fa una revisió històrica recent de la cultura, i de com el coneixement i el saber emancipen individualment, i desalienen col·lectivament. Fa una recuperació de plantejaments de l'educació popular i del teatre popular com a formes de reapropiació democràtiques. Al segon capítol "Dieu est mort" segueix amb el recorregut històric i revisa les aportacions de la sociologia, de l'etnografia i de l'anticolonialisme per desembocar en l'actual model d’ensenyament desorientat, amb evidents efectes negatius entorn la cultura. Revisa els programes educatius escolars, les seves intencions i les seves mancances, junt amb les problemàtiques associades a la cultura massiva sense qualitat. Aquest context ens condueix al deteriorament d'aquells plantejaments més utòpics en el camp cultural que ens exposa al tercer capítol "Lente agonie d’une utopie". I continua amb el quart, "Culture savante, culture populaire et culture de masse, un mariage d’avenir", on exposa les conseqüències d'aquesta desorientació, que facilita la transició a una cultura del consum i amb ella, l'abandonament de la visió clàssica d'apoderament a través del coneixement. Els nous emissors culturals d'avui els presenta al cinquè capitol "Au supermarché culturel", on un cop desvinculada de la responsabilitat educativa de la cultura, ens quedem amb la part d'oci i entreteniment, i en aquest moment és quan s'obre la porta al qüestionament del finançament públic. I per tant es deixa via lliure a les indústries culturals per ser les institucions garants de la cultura. Segons Chaumier aquestes, en última instància, responen a objectius de desenvolupament econòmic i turístic alhora de realitzar projectes culturals i per tant, insisteix que la resistència al discurs de la mercantilització de la cultura s'ha esfondrat des de dins del sector cultural mateix. Conclou emfàtica i provocadorament afirmant que si no ens queda res, sols ens queda l'economia. (Font: Editor)
Tags from this library: No tags from this library for this title.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Book CERC
Sala
General S 00323 1 Available 1900136233

La incultura per a tots és la nova utopia de les polítiques culturals. Aquest és el punt de partida que sintetitza l'essència crítica del darrer llibre de Serge Chaumier. Comença amb una anàlisi històrica de les polítiques culturals i una prospecció del concepte de democratització de la cultura, per situar-nos en el moment actual. Tal com ho reflexa durament l'autor, ens trobem davant d'un canvi de tendència en què tot allò que gira entorn la cultura i les seves necessitats ha quedat reduït a favor de les indústries culturals. A la introducció "Culture a tous les étages" Chaumier es pregunta com pot ser que en un context de democratització de la cultura les desigualtats segueixen sent reals i persistents. En el primer capítol "L'eucharistic laïque" l'autor fa una revisió històrica recent de la cultura, i de com el coneixement i el saber emancipen individualment, i desalienen col·lectivament. Fa una recuperació de plantejaments de l'educació popular i del teatre popular com a formes de reapropiació democràtiques. Al segon capítol "Dieu est mort" segueix amb el recorregut històric i revisa les aportacions de la sociologia, de l'etnografia i de l'anticolonialisme per desembocar en l'actual model d’ensenyament desorientat, amb evidents efectes negatius entorn la cultura. Revisa els programes educatius escolars, les seves intencions i les seves mancances, junt amb les problemàtiques associades a la cultura massiva sense qualitat. Aquest context ens condueix al deteriorament d'aquells plantejaments més utòpics en el camp cultural que ens exposa al tercer capítol "Lente agonie d’une utopie". I continua amb el quart, "Culture savante, culture populaire et culture de masse, un mariage d’avenir", on exposa les conseqüències d'aquesta desorientació, que facilita la transició a una cultura del consum i amb ella, l'abandonament de la visió clàssica d'apoderament a través del coneixement. Els nous emissors culturals d'avui els presenta al cinquè capitol "Au supermarché culturel", on un cop desvinculada de la responsabilitat educativa de la cultura, ens quedem amb la part d'oci i entreteniment, i en aquest moment és quan s'obre la porta al qüestionament del finançament públic. I per tant es deixa via lliure a les indústries culturals per ser les institucions garants de la cultura. Segons Chaumier aquestes, en última instància, responen a objectius de desenvolupament econòmic i turístic alhora de realitzar projectes culturals i per tant, insisteix que la resistència al discurs de la mercantilització de la cultura s'ha esfondrat des de dins del sector cultural mateix. Conclou emfàtica i provocadorament afirmant que si no ens queda res, sols ens queda l'economia. (Font: Editor)

Culture à tous les étages -- L'eucharistie laïque -- Dieu est mort -- Lente agonie d'une utopie -- Culture savante, culture populaire et culture de masse, un mariage d'avenir -- Au supermarché culturel -- Que reste-t-il quand il ne reste rien? L'économie -- Bibliographie

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Powered by Koha

Iconos diseñados por Freepik desde www.flaticon.com con licencia CC 3.0 BY