En primera persona: memòria oral, patrimoni immaterial i Internet / Laura Solanilla Demestre

By: Solanilla Demestre, Laura.
ISBN: 9788492707232.Publisher: Girona : Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural : Documenta Universitaria, 2009Description: 186 p.Series: ICRPC Llibres: Summary: Laura Solanilla és professora en estudis d’Art i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i directora del programa de Gestió Cultural de la mateixa Universitat. La seva línia de recerca es situa entre tres àmbits de coneixement: la memòria oral autobiogràfica, el patrimoni immaterial i Internet. En primera persona ens descriu, els canvis en la manera de gestionar el patrimoni cultural que es van donar a partir del reconeixement del concepte de patrimoni immaterial, per part de la UNESCO, l’any 2003. En el primer capítol ‘La memòria oral a Internet’ ens presenta i delimita la recerca, exclusivament, al paper que juguen les institucions patrimonials a Internet en relació amb la conservació, protecció i difusió de la memòria oral autobiogràfica. En el segon, ‘Els estudis de cas’, presenta diversos tipus de museus que ha agrupat en quatre tipologies: els museus presencials, els museus virtuals, els projectes en xarxa i, el darrer grup on hi ha arxius, biblioteques nacionals i universitats. La part central de la recerca l’exposa al tercer capítol, ‘Per una museologia de la memòria oral a Internet’, on desgrana els conceptes comuns i singulars de cada cas estudiat: Els nous models de centres institucionals que han aparegut en els darrers anys, els productes en línia que trobem a la xarxa, el tipus de relacions que es donen i les funcions de la memòria. Aquestes funcions, l’autora, les classifica en cinc eixos principals: recordar, ajudar a construir identitats de grup, actuar sobre l’entorn social, crear i impulsar xarxes, i la darrera, educar. A la ‘Cloenda’, Laura Solanilla exposa, a partir de l’anàlisi dels usos i funcions dels museus testimonials a la xarxa, les bases del que seria una museologia i museografia específica de la memòria oral a Internet: la cibermuseologia. (Font: el Centre)
Tags from this library: No tags from this library for this title.
    average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Collection Call number Copy number Status Date due Barcode
Book CERC
Sala
General S 00174 1 Available 1900138855

Laura Solanilla és professora en estudis d’Art i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i directora del programa de Gestió Cultural de la mateixa Universitat. La seva línia de recerca es situa entre tres àmbits de coneixement: la memòria oral autobiogràfica, el patrimoni immaterial i Internet. En primera persona ens descriu, els canvis en la manera de gestionar el patrimoni cultural que es van donar a partir del reconeixement del concepte de patrimoni immaterial, per part de la UNESCO, l’any 2003. En el primer capítol ‘La memòria oral a Internet’ ens presenta i delimita la recerca, exclusivament, al paper que juguen les institucions patrimonials a Internet en relació amb la conservació, protecció i difusió de la memòria oral autobiogràfica. En el segon, ‘Els estudis de cas’, presenta diversos tipus de museus que ha agrupat en quatre tipologies: els museus presencials, els museus virtuals, els projectes en xarxa i, el darrer grup on hi ha arxius, biblioteques nacionals i universitats. La part central de la recerca l’exposa al tercer capítol, ‘Per una museologia de la memòria oral a Internet’, on desgrana els conceptes comuns i singulars de cada cas estudiat: Els nous models de centres institucionals que han aparegut en els darrers anys, els productes en línia que trobem a la xarxa, el tipus de relacions que es donen i les funcions de la memòria. Aquestes funcions, l’autora, les classifica en cinc eixos principals: recordar, ajudar a construir identitats de grup, actuar sobre l’entorn social, crear i impulsar xarxes, i la darrera, educar. A la ‘Cloenda’, Laura Solanilla exposa, a partir de l’anàlisi dels usos i funcions dels museus testimonials a la xarxa, les bases del que seria una museologia i museografia específica de la memòria oral a Internet: la cibermuseologia. (Font: el Centre)

Introducció -- 1. La memòria oral a Intenret: 1.1. Introducció ; 1.2. Context teòric -- 2. Els estudis de cas: 2.1. Els museus presencials ; 2.2. Els museus virtuals ; 2.3. Els projectes en xarxa ; 2.4. Els altres agents institucionals -- 3. Per una museología de la memòria oral a Internet: 3.1. Els models ; 3.2. Els productes en línia ; 3.3. Les relacions ; 3.4. Les funcions de la memòria -- 4. Cloenda: 4.1. Un nou tipus de patrimoni: les històries de vidaa ; 4.2. L'aparició de nous models institucionals ; 4.3. Un nou model de gestió del patrimoni immaterial -- 5. Bibliografia -- Índex

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Powered by Koha

Iconos diseñados por Freepik desde www.flaticon.com con licencia CC 3.0 BY